Zwem Fit Roerdalen

 Bewegen in het Water

Bewegen met Dementie.


Stichting Platform ApolloVitaal is in oktober 2023 gestart met een nieuw beweeg-initiatief gericht op mensen met dementie in Roerdalen.  Door een samenwerking met Zwem Fit Roerdalen, LACO Roerdalen, en het Alzheimer Café Roerdalen,  wordt deze doelgroep wekelijks een water-beweeg programma aangeboden in het LACO-zwembad in Melick.
Onderzoek heeft aangetoond dat voor deze doelgroep een positieve gezondheidsbijdrage bereikt kan worden c.q. vertraging van het proces. Ook het geheugen, de cognitieve functies het immuunsysteem en de stemming verbetert. Nieuwe verbindingen worden aangemaakt in de hersenen met name neurotransmitters , serotonine en endorfine.

 Daarnaast bevordert bewegen in het water door het zwaartekracht-element ook gebruik van spieren en gewrichten met oefeningen die voor de doelgroep op het droge heel vaak niet meer haalbaar zijn. In het water weegt het lichaam 10 x minder dan erbuiten en daardoor is de belasting van gewrichten en spieren veel geringer. De toegang tot het water wordt voor de deelnemers vergemakkelijkt door het gebruik van onze "luie trap" waarmee iedereen onder 45 graden als het ware het water in kan lopen.

Het water-beweeg programma bestaat uit 30 minuten beweegoefeningen met afsluitende spelvorm in het water van het ondiepe deel van LACO-zwembad in Melick en waarvoor geen zwemervaring vereist is. Begeleiding van de dementerenden is 1 op 1, c.q. elke deelnemer zorgt zelf voor 1 begeleider die ook mee gaat in het water. Badslippers zijn vereist zowel in kleedruimte als de zwemhal.

 Instructie/programmaopzet  wordt verzorgd door personeel van LACO.
Wanneer: Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot  14.00 uur.
Wat kost het: Door de bijdrage van de genoemde verenigingen/fondsen is de deelname voor zowel mensen met dementie als hun begeleiders kosteloos. Na afloop praten we gezellig bij met een kopje koffie.
Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet u wel vooraf aanmelden. Hiervoor en voor verdere informatie kunt bellen met  06-21330627. Of kom gewoon eens kijken op vrijdagmiddag . Heeft u een case-manager “Hulp bij Dementie” dan kunt u ook hiermee overleggen of deze beweeg-activiteit voor u geschikt is.